Pages

My Love

My Love

Monday, 3 October 2011

Firdaus

Firdaus maksudnya nama syurga yang tertinggi.. Indah kan? Firdausi, firdausi. firdausi.... Rasa macam nak sebut je banyak kali.. Tempat yang di idam2kan, tapi mampu ke?? InsyaAllah, tengah struggle kan ladies? Bagos.. Sejuk hati..

Maaf lah, intro je tadi.. Hehe, I sebenarnya nak buat entry yang khas untuk adik bongsu I yang bernama Firdaus.. Adik, sekarang dekat Malaysia pukul 1.36 pm.. N when u wake up, u will face a huge examination in yourlife that is PMR.. Ikowtkan kak yan, xdela besar mana sebab kak yan dah lepas, so boley la kak yan nak berlagak ceket an?? Haha.. Xdela, kak yan paham perasaan camne, cuak n hape tah ag.. N the most worrying me is that u don't feel well.. My advises to you n all adik2 yang tengah amik PMR khususnya:

1 - Jaga Kesihatan
Jaga KESIHATAN, jelas sekali ya, n bukan BINA BADAN, cukup2 la masa pergi gim nak workout konon nak ade body untuk six pack la ape la sebab nak attract aweks.. Xde masa dah.. Silap2, sakit urat lah, tangan terkehel la, n macam2 ag perkara yang akan buat fokus korang jatuh.. So, makan benda yang berkhasiat (masih tak terlambat lagi n stop makan maggi), minum air banyak2 supaya dalaman badan tak panas as well as bagi oxygen lebey kat otak untuk pam ke seluruh badan n korang boley berfikir dengan bernas sekali, makan ikan (omega yang baik untuk otak) n go for a walk half and hour for refreshing yourself..

Sila minum air yang dah masak or mineral water..


2 - Buat banyak latihan
Berlatih bola n berlatih ragbi pun bagos jugak.. Tapi, agak2 la tengah PMR korang nak berlatih gak kan? Memang nak kena hentam la ngan mak ayah korang.. Berlatih di sini ialah buat banyak latihan untuk soalan2.. Sebab nya, kepada yang study last minute tu, korang dah xde masa nak baca sejarah yang ada 3 buku n tebal cam kamus oxford tu ya.. Kalau sempat pun, korang memang payah nak recall back, so,,,the easiest thing is do a lot of exercises.. By that way, korang akan cepat ingat lagipun, soalan2 ny selalunya repeat je balik, so don't worry, silap2 time jawab exam ley pejam mata sebab dah hafal jawapan.. hahaha.. bugjet sangat kan??
Buku Latihan, bukan buku catatan or journal okay??


3 - Rilex jawap soalan
Korang kan dah banyak sangat buat latihan sampai nak termuntah, so, jawab tu laju je, baca soalan pun cincai2 je, JANGAN ok?? sebab banyak mistake bila xpaham soalan betol2.. "baca dengan teliti" slalu sangat la jumpa ayat tu sebelum jawab soalan kan? so,,jangan buat dekk je, sebab nama pun exam, mesti la dia buat trick sikit bagi korang pusing2.. TAPI,,,,janganla, sampai tekun sangat.. Habis xsempat jawab soalan lain.. Sebab nya korang jawab soalan a, b, c, d, : 1 soalan = 15minit.. (-_-")  hmm,,memang xsempat lah adik ooi.. set your time okay?? masa itu emas..
Macam ny la suasana korang nanti..


4 - Teruskan hidup
Hahaha... sub-title nak trill je.. Eh, betul ape,,teruskan hidup.. Maksudnya lepas one paper, then korang nak check jawapan betol ke x.. Then, kalau salah, ase down n nak berhenti sekolah terus.. Ada ke patot?? Come on, adik2 kena ingat, nikmat Tuhan itu luas, berkat dan redha Dia berganda2.. Jadi, jangan lupa solat, berdoa, baca Quran, kalau rajin bacalah Yasiin selepas habis solat 5 waktu.. Jangan time exam je ingat, lepas exam je terus berPoyar2.. Memang la dapat habuk.. Jadikan amalan tau.. Kalau susah nak tidur sebab terkenang2kan jawapan yang tah hape2 tu, banyak2 berzikir sampai terlelap.. InsyaAllah, Dia akan bantu kita bila kita rasa blank ke ape nanti..
Orang lain atas kapal pun solat,
ni plak kita duduk rumah n semua benda dah mencukupi..


5 - Berterima Kasih
Ramai yang lupa nak say thank you to your teachers, parents n especially to Allah.. Bila, susah, mereka jugak lah yang dicari, tapi bila senang ramai yang lupa.. Cium ibubapa kita n cakap thanks for all.. Cukupla ayat tu je, akak tau korang malu nak lebey2, konon dah besar sangat kan.. Kat cikgu plak dari jauh jerit, "Cikgu Zaiton, thanks!" pas2 lari lintang pukang cam nampak hantu.. Tapi, xpe, walaupun macam tu je, sejuk hati mereka ny tau.. Sebab dalam hati diorang, "Bagosnya, xramai yang tahu berterima kasih".. See?? Xrugi pun.. Berkat lagi.. Dan nak2 ag pada Sang Pencipta, Dia lah yang memberi nikmat n rezeki.. So,,,don't u ever try to forget Allah.. Konon, happy sangat, pas2 nak celebrate kat KL n sampai lupa nak solat.. Banyak la kau punya alasan.. *garang plak akak ny..hahaha.. nak mengajar.. 
Korang nak cakap bahasa ape pun cakap la,
sebab nak cover macho sangat la kan? Cehh...




P/s: Doa kak yan untuk adik " Ya Allah, permudahkan lah segala urusan nya, bantu lah dia ketika menjawab soalan-soalan, Ya Allah, Engkaulah Maha Pemurah dan Maha Penyanyang, terangkan lah hati nya ketika berada dalam kesusahan, sihatkan lah tubuh badan nya, berikan lah dia kekuatan untuk menempuh dugaan2-Mu Ya Allah" Amiin....
P/ss: Untuk adik gemok ku, nanti entry lain eh... I love both of U..
P/sss: I miss u all.. Lots of love from Netherlands.. Hope I can be right by your side time korang tengah exam ny.. =I

8 comments:

  1. jihan, say gud luck to your adek :))

    ReplyDelete
  2. yeah... die demam ag.. 3 days exam da, 3days demam.. made me worry.. =I thanx azie..

    ReplyDelete
  3. good luck adik jihan . hee . jihan , awk kt Netherlands ke ?

    ReplyDelete
  4. haah.. tapi xde entry pasal netherlands n pae2 pun sebab xley upload gambar.. size besar.. any ideas??

    ReplyDelete
  5. beshnyeee . jihan further stdy kt sne ke ape ? guna camera phone saja tak boleh ? kecik cket . hee : )

    ReplyDelete
  6. Alaa.. Tapi camera phone kite gambar xcantik.. huhu.. nantik kalau kite dah dapat upload, kite cite pasal dekat sini..

    ReplyDelete
  7. ala siannye. dugaan btl. hope die bley jwb even demam.

    ReplyDelete
  8. bile kite tanye dia, die jawab okay je... (-_-") kite plak yang takowt, die ilek je..

    ReplyDelete