Pages

My Love

My Love

Friday, 30 September 2011

Chocolate

Sape minat chocolate?? Sila buat thumbs up n said yummy! haha... Sporting la sape yang ikot.. I xboley buat sebab tgh menaip.. Ngehngeh.... Chocolate memey bez.. (memey means sedap, bukan memey norman hakim.. huhu) Nak2 ag, bile chocolate tu melt once masuk je dalam mulut.. Mcm truffles chocolate, memey syiookk...Ase cam ade hot guy datang, melutut n cakap "Will U marry me?" n I berada d awang-awangan... *Okay,,hiperbola..haha..

Mari kita menjamu mata dengan chocolate okay?...

Truffles
High Heels weyh.. Xsanggup nak geget.. Shayang shekali.. 

Mampu nak makan chocolate serangga ny..?? Huahua..
Gambar di atas, jarang sekali I makan, sebab mahal n nak makan selalu lebey baik i simpan duit n beli high heels yang real.. kan? kan? Jadi, I slalu makan chocolate yang mampu di beli setiap kali break dalam kelas, lunch, sembang2 petang pasal hot mat salleh, n time mulut i nak mengunyah je... Top favourate....
Jeng3..... *kasi bunyi drum ag.... :

Snickers, u memang seksi, slalu buat i tergoda n habiskan duit.. 
Gabungan biskut + caramel + chocolate = memey auumm! ngap gitu je.. 

Dalam die ade lobang2 cam sarang semut, bile geget, lembut je.. kite shuke shangat..
Okay dah3,,cukup.. banyak tau favorite i.. TAPI..... U tau ke sape yang petik buah koko, kupas kan ia n menjadikan ia begitu seksi sekali untuk orang berebut2 nak beli..?? Mari i kenal kan mereka dengan u all.. Mereka di gelar "Chocolate Slavery" sebab yang kerja mostly kanak2 + mereka tidak di bayar gaji + tidak di benarkan lari n kalau lari kena pukul sampai mati.. Most of them are from Africa yang mana semuanya berkulit gelap n di anggap kelas bawahan.. Kelas atasan adalah negara2 EU yang mana ketua segala slave.. Ketua2 ini akan menempatkan anak2 bawahan nya dari Africa ke tempat "Factory Chocolate" dengan menaiki kapal besar yang mana kedudukan mereka begini:
Thousands in a ship - lakaran je
This is what real - tgk cite titanic time nak karam n diorang kunci kelas2 bawahan??
It is worse here.. Siap rantai bagai..

Jadi..... Adalah, seorang lelaki berkulit putih ny rasa terAMAT bersalah n pergi Court so that dia akan didakwa oleh Court sebab bersubahat makan chocolate yang di buat oleh slave tadi, sebab indirectly, dia support slavery labor tu.. Dengan support orang ramai, a petition has been submitted to the Court with thousands people sign as a support that he should be blamed.. After bergolak2 isu ini, media pun kecoh la n big companies macam Nestle, Ferraro, Hershey, Cadbury n bla3 pastilah menjadi terjahan media.. But,,,,these big companies ignore these issues n hang up the phone when Tony - mat saleh yang rasa bersalah tadi call.. Hmmm,,,jelas sangat ada isu slavery.. Tony then, work out with own chocolate name "Tony's Chocolonely" and it's sound cute sangattt! haha.. 

Tony's Chocolonely adalah chocolate yang free dari slavery ni, effort pekerja di bayar dengan berpatutan n tidak di layan macam binatang + masa bekerja seperti pekerja biasa (bukan 16jam).. Sangat gembira kan mendengar bila nasib mereka ini semakin terbela.. Tapi...... jauh mana la sangat kan?? Kita tengok di Malaysia, xwujud plak benda2 macam ny, paling kurang pun bos yang kejam sebab bagi banyak keje n kene stay up late.. Tapi gaji + cuti + makan terjamin jugak.. 

Hmmm.... When i think of it, it is really in Malaysia exist 100% free slavery?? What about my favorite chocolate? They are made by Nestle n bla3, that big companies.. Do I indirectly support labor slavery?? Owhhh.... no... headache weyh kalau pikir.. Nak nanges tengok video ny..:



So now, I start prabih stock2 chocolate supaya selepas ini boley makan yang 100% free slavery.. Tapi before that kene google untuk search yang HALAL dulu.. itu lagi penting... jangan kau main ngapp je jihan.. huhu.... Another problem is that, balik Malaysia boley ke jumpa 100% free slavery chocolate ny?? Kalau kat Netherlands ny banyak la jugak jenama... Okey, picit lemak, tanya nak tambah lemak lagi x?? Haha.. 

p/s : Kata2 Tony - "Towards 100% slave free chocolate! It's not easy, we can only tackle together: industry, government and chocolate fans."
p/ss : Kata2 Jihan - "Lemak I nak yang halal jugak... please Tony, jangan letak binatang pink tu or ape2 sekufu dengan nya.. Kteorang support 100% slave free jugakkkk...." =)  
*macam dia dengar plak Jihan ooii...ada aku kesah??haha

Tuesday, 27 September 2011

Marka...

Hey Ladies..
Sorry sebab dah lama xupdate.. I'm crazy watching Korean movie.. Lawak2,,guling2 I gelak.. Cam vangang je.. Huahua.. Check it out for "The Beast and The Beauty", "A Millionaires' First love" and sekufu dengan nya.. I tengok through youtube je.. Online sebab malas nak download.. I kan best student, tido lambat and datang kelas mata bengkak tu adalah perkara biasa.. Biasalah,,study movie.. Huhu..

Actually, by watching movie, it thought me how other people think and feel.. Kalau x memang hati I akan keras la.. Dahla laki2 ny mostly laki hati batu keras an? So,,I kurangkan la beban diorang ny dengan melembut kan hati I.. *Alasan je.. Padahal, sejak azali kuat nanges.. Okay, jauh I menyimpang dari tajuk atas..

MARKA : maksudnya....pasangan kita.. Kalau hg laki, pasangan hg pompuan la.. Kalau hg pompuan, pasangan hg laki la.. Tidak ada termaktub selain itu ye ladiess... Kenapa I nak bebel pasal tajuk ini?? Sebab suka hati I la.. hehe.. Kiding babe.. I nak tulis sebab nak share pendapat pasal marka kita a.k.a. yang bergelar suami, no boyfriend or tunang ye.. Sebab, sahnya perhubungan itu hanya dengan pernikahan iaitu selepas menjadi isteri, bukan gf or fiance ok... Huh, back to the story line.. These are some doa and tips for you to get a good spouse, get rid of your sadness and make move towards your future.. I know many of my friends that are gorgeous, smart and full package, but when it comes to love, they did stupid things.. *Same as me.. (-_-!)  Thus, here I want to stress and remind it to myself too..

1-Doa untuk Jodoh
Ini penting ya Puan2 kerana jodoh yang baik adalah untuk kita yang baik2 ini.. ^__^  Jadi, selepas solat bacalah:
 [Ya Allah, jadikanlah dia (nama) dikasihi pada hati-hati mereka yang beriman dan gembirakanlah dia (nama) dengan kekayaan sehingga seratus dua puluh kebaikan. Allah adalah sebaik-baik pemelihara dan Dia amat mengasihi daripada segala-galanya.
Okay, doa ini untuk dekat kan jodoh kita dengan orang yang kita admire.. Or yang dah ada bf tu pun boley.. So, xpayah susah2 habiskan kredit n masa, sebab ikatan yang kukuh n halah itu hanya pada yang Esa.. InsyaAllah, tingkatkan amalan juga ya.. Kalau buat jahat cam syaithon tu, hmmm.... Mintak berubah slow2 lah dulu ye.. Remember ladies,,,,"Good Girl for a Good Boy" *dalam nada Gediks..ahakz..


2-Doa bila Putus Cinta
Ni I tau....Hot issue sikit sebab laki2 yang kejam di luar sana pernah buat kawan2 I heartbreak.. Ladies xmacam tu okay? Hahaha.. sah2 I penipu.. Everyone sama je, sebab human kan, macam2 ley jadi sekarang ini.. Mula2 mari letak tapak tangan kita di dada (yang sesak sangat dada sebab nanges manjang) atau letak kan pada dahi.. Then, recite this doa..:
[Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakinya]
Pastu, buat isyarat macam you throw away jauh2 that bad memories or ape2 je.. 


End with the Doa.. You can add anything if you want it to be.. It's what you want, even in any language, Allah know it.. Dia faham apa yang terbuku di hati, jadi mintalah pada yang Esa.. Tapi,,,,ramai hilang ingatan or alpa ya, adab2 pada Allah, akhlak dan amalan semakin berkurangan.. No, no, no, tidak boleh begitu.. Ladies mesti berusaha kepada kebaikan.. "Semakin hari, semakin baik" *sambil angkat tangan cara Ultraman,,childish plak..huhu 


3-Beriman
I tau sukar untuk kita cari lelaki yang beriman kerana kita pun bengkok lagi.. Jadi bila dah sedar diri tu, sama2 la teruna dan dara di sana untuk jaga agama kita.. I ny xpandai sangat bab2 ny, sebab I pun banyak sangat kurangnya.. So,, mari kita lihat perkara wajib ya.. Sebab yang inilah, sering dan ringan sangat dilupakan.. 
      -Solat lima waktu (bukan patuk ayam ye, sekurang2nya cuba untuk kusyuk + doa + zikir)
      -Puasa (tak tinggal n xde alasan sakit perut / penat kerja)
      -Dan seterusnya.... 
Luas definisi beriman ini, tak terungkap di mata manusia biasa.. Hanya disisi Allah sahaja.. Akhlak yang baik, sentiasa mengingat kan kita jangan lalai, sama2 membawa kepada kebaikan, tittotitoti...+ve attitude, n macam2 lagi.... 


4-Berwawasan
Khas untuk masa depan anak2 kita ye ladies.. huahua.. Kerana, bila pasangan ada hala tuju hidup maka xdela terumbang-ambing.. Ny bercinta bagai, tapi xtau hala tuju.. Ladies kan dilahirkan untuk berhias n menyenangkan hati suami, jadi jangan susah2 buat apa2, kau duduk je macam Queen gitu.. hahaha... Ikowkan hati nak je, tapi agak2 la, kalau kau dapat anak tauke buat duit xpe la kan.. So, sama2 kene ada wawasan.. Harga sekarang bukan murah lagi n xturun2 dah, naik je.. Nasib baik hujan turun je manjang.. Saling membantu ringan kan beban, mesra gitu.. 


Dan seterusnya...... semua tahu apa yang di inginkan.. cuma I senaraikan apa yang penting.. Bonus jika pasangan kacak (auuww!), beruang (berWang ye..hehe) n keterunan yang baik2.. Not smoking, jaga adab dengan bukan muhrim, xcakap2 benda kotor n bla9... Nak bagi tips lagi ke?? I rasa u all ladies ny lagi pakar.. huhu.. So, before I end this entry, I nak u enjoy this song n the lyric.. Love u all.... <3






p/s : Ingatkan diri jangan alpa cinta yang sebenar hanya pada Dia..   

Sunday, 25 September 2011

Mind Your Words

Sounds macam nak gaduh je an title di atas?? Huhu.. Actually, I just read "Fucking, clean up ur own mess!" right in front of my eyes level when i want to eat some grapes from the fridge.. The unknown person who paste it to the fridge must be out of mind and lacks of manner.. Why?? 


1 - Budi Bahasa Budaya Kita :
Haaa.. Paham an? It clearly refers to our Malay's culture.. Come on, habis dah duit kerajaan kempen sana sini and at last nothing.. Sikit2 'F*ck U' macam perkataan lain dah habis di gunakan.. Turn it to be this way, "Please clean up your own dish" or "Keep clean".. See?? Simple la sgt, adik kat tadika pun tau, ni dah besar panjang pun xtau lagi.. The word "please" really means something.. If kita otai cammane pun, kalau nak mintak orang tolong or kerjasama, kita mesti nak mintak baik2 and that word magic "Please".. Lagi panjang bunyi "Pleasee...", lagi berkesan.. Kalau gf nak mintak bf die teman tgk wayang Lagenda Budak Setan, "Pleaseee.... nanti I teman U tgk match MU plak eh?? Pleeaasee..." *siap ngan muka2 cute ag.. Mesti cair an? Dan sebalik nye.. Okay, dah jauh contohnya.. weee.... (-_-")


2 - Bakal Menjadi Pemimpin
Pemimpin di sini bukanlah merujuk kepada Perdana Menteri sahaja ya. Sebagai contoh ada orang kurang baik penglihatan ingin lalu, then kita pun pimpin tangan dia.. Itu pun dinamakan pemimpin.. kahkahkah.. Lawak bangang itu ya.. Eh,,mind ur own word jihan... Ngeee... Berbalik pada tajuk asal.. No one knows what are going to be happened in our future, tah2 jadi lawyer ke, menteri ke, doktor ke, cikgu ke, dan xkanlah kau nak "F*cking2" plak an.. Reason, coz u used to it.. No way, no way.. Itu tidak baik ya.. Andai kata kau xjadi la manusia cam contoh di atas, u still akan grow up and be a better person.. Xkan nanti anak silap sikit je kau pun....****  Errrrr... malas nak menyebut nye.. Sesungguhnya, kata2 itu merupakan doa,,jadi ucapkanlah yang baik2.. Macam my mother, kalau marahkan anak2 dia yang degil paham bahasa ni, "Bertuah punya anak! Ada ke kau pergi gunting kain langsir tu??" See... the word "Bertuah", memang satu doa.. Alhamdulillah, semua anak2nya bertuah.. Then, yang anak tu pun nanges la xingat dunia.. Bila my mum tanya kenapa nanges, my big bro jawab: "Macamlah abang xtau bertuah tu maksudnya apa" 
My Mum: "Ape maksunya?"
My Big Bro: "Bertuah = Bodoh an??" (*sambil higus2 keluar)


Huahuahua... Lawak2,,sampai sekarang my big bro kena bahan ngan adik2 die.. hahaha... 


3 - Islam Itu Indah
Okay, tajuk pun dah islamic an? Terbakar2?? Huhu.. Mari google kisah2 nabi.. Terutamanya, cara beliau menyebarkan dakwah.. Indah kan? Meremang bulu roma, betapa tak tergambarnya akhlak Nabi.. Mulia.. Kita ni sape lah plak an?? Tapi.... oleh kerana kita suka meniru fashion2 terkini (pakai shawl, handphone BB and many more) why not kita tiru akhlak Nabi.. Jauh kan kita nak jadi macam beliau.. Tapi... InsyaAllah... Chaiyok!! *Terkeluar Korea plak... 


p/s: maaflah, agamaku tidak teguh lagi.. tapi sedang pulun nih.. pulun nak teguhkan hati dgn iman.. 
p/ss: pada yang post kat fridge tu, hopefully ada rasa kesal n berubah.. tgk balik diri sendiri,,muhasabah diri..


..Salam Hari Lahir dari Jihan 21 tahun, 2011..  

Wednesday, 14 September 2011

JoDoH..

"Ya Allah, jadikan hamba-Mu ini mencintai orang yang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku." (Riwayat Muslim no. 2491)


Entri ny i buat khas utk sahabat yg bernama jijah.. Di perantauan jihan nak doakan kebahagian utk jijah..