Pages

My Love

My Love

Sunday, 25 September 2011

Mind Your Words

Sounds macam nak gaduh je an title di atas?? Huhu.. Actually, I just read "Fucking, clean up ur own mess!" right in front of my eyes level when i want to eat some grapes from the fridge.. The unknown person who paste it to the fridge must be out of mind and lacks of manner.. Why?? 


1 - Budi Bahasa Budaya Kita :
Haaa.. Paham an? It clearly refers to our Malay's culture.. Come on, habis dah duit kerajaan kempen sana sini and at last nothing.. Sikit2 'F*ck U' macam perkataan lain dah habis di gunakan.. Turn it to be this way, "Please clean up your own dish" or "Keep clean".. See?? Simple la sgt, adik kat tadika pun tau, ni dah besar panjang pun xtau lagi.. The word "please" really means something.. If kita otai cammane pun, kalau nak mintak orang tolong or kerjasama, kita mesti nak mintak baik2 and that word magic "Please".. Lagi panjang bunyi "Pleasee...", lagi berkesan.. Kalau gf nak mintak bf die teman tgk wayang Lagenda Budak Setan, "Pleaseee.... nanti I teman U tgk match MU plak eh?? Pleeaasee..." *siap ngan muka2 cute ag.. Mesti cair an? Dan sebalik nye.. Okay, dah jauh contohnya.. weee.... (-_-")


2 - Bakal Menjadi Pemimpin
Pemimpin di sini bukanlah merujuk kepada Perdana Menteri sahaja ya. Sebagai contoh ada orang kurang baik penglihatan ingin lalu, then kita pun pimpin tangan dia.. Itu pun dinamakan pemimpin.. kahkahkah.. Lawak bangang itu ya.. Eh,,mind ur own word jihan... Ngeee... Berbalik pada tajuk asal.. No one knows what are going to be happened in our future, tah2 jadi lawyer ke, menteri ke, doktor ke, cikgu ke, dan xkanlah kau nak "F*cking2" plak an.. Reason, coz u used to it.. No way, no way.. Itu tidak baik ya.. Andai kata kau xjadi la manusia cam contoh di atas, u still akan grow up and be a better person.. Xkan nanti anak silap sikit je kau pun....****  Errrrr... malas nak menyebut nye.. Sesungguhnya, kata2 itu merupakan doa,,jadi ucapkanlah yang baik2.. Macam my mother, kalau marahkan anak2 dia yang degil paham bahasa ni, "Bertuah punya anak! Ada ke kau pergi gunting kain langsir tu??" See... the word "Bertuah", memang satu doa.. Alhamdulillah, semua anak2nya bertuah.. Then, yang anak tu pun nanges la xingat dunia.. Bila my mum tanya kenapa nanges, my big bro jawab: "Macamlah abang xtau bertuah tu maksudnya apa" 
My Mum: "Ape maksunya?"
My Big Bro: "Bertuah = Bodoh an??" (*sambil higus2 keluar)


Huahuahua... Lawak2,,sampai sekarang my big bro kena bahan ngan adik2 die.. hahaha... 


3 - Islam Itu Indah
Okay, tajuk pun dah islamic an? Terbakar2?? Huhu.. Mari google kisah2 nabi.. Terutamanya, cara beliau menyebarkan dakwah.. Indah kan? Meremang bulu roma, betapa tak tergambarnya akhlak Nabi.. Mulia.. Kita ni sape lah plak an?? Tapi.... oleh kerana kita suka meniru fashion2 terkini (pakai shawl, handphone BB and many more) why not kita tiru akhlak Nabi.. Jauh kan kita nak jadi macam beliau.. Tapi... InsyaAllah... Chaiyok!! *Terkeluar Korea plak... 


p/s: maaflah, agamaku tidak teguh lagi.. tapi sedang pulun nih.. pulun nak teguhkan hati dgn iman.. 
p/ss: pada yang post kat fridge tu, hopefully ada rasa kesal n berubah.. tgk balik diri sendiri,,muhasabah diri..


..Salam Hari Lahir dari Jihan 21 tahun, 2011..  

No comments:

Post a Comment