Pages

My Love

My Love

Friday, 30 September 2011

Chocolate

Sape minat chocolate?? Sila buat thumbs up n said yummy! haha... Sporting la sape yang ikot.. I xboley buat sebab tgh menaip.. Ngehngeh.... Chocolate memey bez.. (memey means sedap, bukan memey norman hakim.. huhu) Nak2 ag, bile chocolate tu melt once masuk je dalam mulut.. Mcm truffles chocolate, memey syiookk...Ase cam ade hot guy datang, melutut n cakap "Will U marry me?" n I berada d awang-awangan... *Okay,,hiperbola..haha..

Mari kita menjamu mata dengan chocolate okay?...

Truffles
High Heels weyh.. Xsanggup nak geget.. Shayang shekali.. 

Mampu nak makan chocolate serangga ny..?? Huahua..
Gambar di atas, jarang sekali I makan, sebab mahal n nak makan selalu lebey baik i simpan duit n beli high heels yang real.. kan? kan? Jadi, I slalu makan chocolate yang mampu di beli setiap kali break dalam kelas, lunch, sembang2 petang pasal hot mat salleh, n time mulut i nak mengunyah je... Top favourate....
Jeng3..... *kasi bunyi drum ag.... :

Snickers, u memang seksi, slalu buat i tergoda n habiskan duit.. 
Gabungan biskut + caramel + chocolate = memey auumm! ngap gitu je.. 

Dalam die ade lobang2 cam sarang semut, bile geget, lembut je.. kite shuke shangat..
Okay dah3,,cukup.. banyak tau favorite i.. TAPI..... U tau ke sape yang petik buah koko, kupas kan ia n menjadikan ia begitu seksi sekali untuk orang berebut2 nak beli..?? Mari i kenal kan mereka dengan u all.. Mereka di gelar "Chocolate Slavery" sebab yang kerja mostly kanak2 + mereka tidak di bayar gaji + tidak di benarkan lari n kalau lari kena pukul sampai mati.. Most of them are from Africa yang mana semuanya berkulit gelap n di anggap kelas bawahan.. Kelas atasan adalah negara2 EU yang mana ketua segala slave.. Ketua2 ini akan menempatkan anak2 bawahan nya dari Africa ke tempat "Factory Chocolate" dengan menaiki kapal besar yang mana kedudukan mereka begini:
Thousands in a ship - lakaran je
This is what real - tgk cite titanic time nak karam n diorang kunci kelas2 bawahan??
It is worse here.. Siap rantai bagai..

Jadi..... Adalah, seorang lelaki berkulit putih ny rasa terAMAT bersalah n pergi Court so that dia akan didakwa oleh Court sebab bersubahat makan chocolate yang di buat oleh slave tadi, sebab indirectly, dia support slavery labor tu.. Dengan support orang ramai, a petition has been submitted to the Court with thousands people sign as a support that he should be blamed.. After bergolak2 isu ini, media pun kecoh la n big companies macam Nestle, Ferraro, Hershey, Cadbury n bla3 pastilah menjadi terjahan media.. But,,,,these big companies ignore these issues n hang up the phone when Tony - mat saleh yang rasa bersalah tadi call.. Hmmm,,,jelas sangat ada isu slavery.. Tony then, work out with own chocolate name "Tony's Chocolonely" and it's sound cute sangattt! haha.. 

Tony's Chocolonely adalah chocolate yang free dari slavery ni, effort pekerja di bayar dengan berpatutan n tidak di layan macam binatang + masa bekerja seperti pekerja biasa (bukan 16jam).. Sangat gembira kan mendengar bila nasib mereka ini semakin terbela.. Tapi...... jauh mana la sangat kan?? Kita tengok di Malaysia, xwujud plak benda2 macam ny, paling kurang pun bos yang kejam sebab bagi banyak keje n kene stay up late.. Tapi gaji + cuti + makan terjamin jugak.. 

Hmmm.... When i think of it, it is really in Malaysia exist 100% free slavery?? What about my favorite chocolate? They are made by Nestle n bla3, that big companies.. Do I indirectly support labor slavery?? Owhhh.... no... headache weyh kalau pikir.. Nak nanges tengok video ny..:



So now, I start prabih stock2 chocolate supaya selepas ini boley makan yang 100% free slavery.. Tapi before that kene google untuk search yang HALAL dulu.. itu lagi penting... jangan kau main ngapp je jihan.. huhu.... Another problem is that, balik Malaysia boley ke jumpa 100% free slavery chocolate ny?? Kalau kat Netherlands ny banyak la jugak jenama... Okey, picit lemak, tanya nak tambah lemak lagi x?? Haha.. 

p/s : Kata2 Tony - "Towards 100% slave free chocolate! It's not easy, we can only tackle together: industry, government and chocolate fans."
p/ss : Kata2 Jihan - "Lemak I nak yang halal jugak... please Tony, jangan letak binatang pink tu or ape2 sekufu dengan nya.. Kteorang support 100% slave free jugakkkk...." =)  
*macam dia dengar plak Jihan ooii...ada aku kesah??haha

No comments:

Post a Comment