Pages

My Love

My Love

Tuesday, 27 September 2011

Marka...

Hey Ladies..
Sorry sebab dah lama xupdate.. I'm crazy watching Korean movie.. Lawak2,,guling2 I gelak.. Cam vangang je.. Huahua.. Check it out for "The Beast and The Beauty", "A Millionaires' First love" and sekufu dengan nya.. I tengok through youtube je.. Online sebab malas nak download.. I kan best student, tido lambat and datang kelas mata bengkak tu adalah perkara biasa.. Biasalah,,study movie.. Huhu..

Actually, by watching movie, it thought me how other people think and feel.. Kalau x memang hati I akan keras la.. Dahla laki2 ny mostly laki hati batu keras an? So,,I kurangkan la beban diorang ny dengan melembut kan hati I.. *Alasan je.. Padahal, sejak azali kuat nanges.. Okay, jauh I menyimpang dari tajuk atas..

MARKA : maksudnya....pasangan kita.. Kalau hg laki, pasangan hg pompuan la.. Kalau hg pompuan, pasangan hg laki la.. Tidak ada termaktub selain itu ye ladiess... Kenapa I nak bebel pasal tajuk ini?? Sebab suka hati I la.. hehe.. Kiding babe.. I nak tulis sebab nak share pendapat pasal marka kita a.k.a. yang bergelar suami, no boyfriend or tunang ye.. Sebab, sahnya perhubungan itu hanya dengan pernikahan iaitu selepas menjadi isteri, bukan gf or fiance ok... Huh, back to the story line.. These are some doa and tips for you to get a good spouse, get rid of your sadness and make move towards your future.. I know many of my friends that are gorgeous, smart and full package, but when it comes to love, they did stupid things.. *Same as me.. (-_-!)  Thus, here I want to stress and remind it to myself too..

1-Doa untuk Jodoh
Ini penting ya Puan2 kerana jodoh yang baik adalah untuk kita yang baik2 ini.. ^__^  Jadi, selepas solat bacalah:
 [Ya Allah, jadikanlah dia (nama) dikasihi pada hati-hati mereka yang beriman dan gembirakanlah dia (nama) dengan kekayaan sehingga seratus dua puluh kebaikan. Allah adalah sebaik-baik pemelihara dan Dia amat mengasihi daripada segala-galanya.
Okay, doa ini untuk dekat kan jodoh kita dengan orang yang kita admire.. Or yang dah ada bf tu pun boley.. So, xpayah susah2 habiskan kredit n masa, sebab ikatan yang kukuh n halah itu hanya pada yang Esa.. InsyaAllah, tingkatkan amalan juga ya.. Kalau buat jahat cam syaithon tu, hmmm.... Mintak berubah slow2 lah dulu ye.. Remember ladies,,,,"Good Girl for a Good Boy" *dalam nada Gediks..ahakz..


2-Doa bila Putus Cinta
Ni I tau....Hot issue sikit sebab laki2 yang kejam di luar sana pernah buat kawan2 I heartbreak.. Ladies xmacam tu okay? Hahaha.. sah2 I penipu.. Everyone sama je, sebab human kan, macam2 ley jadi sekarang ini.. Mula2 mari letak tapak tangan kita di dada (yang sesak sangat dada sebab nanges manjang) atau letak kan pada dahi.. Then, recite this doa..:
[Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakinya]
Pastu, buat isyarat macam you throw away jauh2 that bad memories or ape2 je.. 


End with the Doa.. You can add anything if you want it to be.. It's what you want, even in any language, Allah know it.. Dia faham apa yang terbuku di hati, jadi mintalah pada yang Esa.. Tapi,,,,ramai hilang ingatan or alpa ya, adab2 pada Allah, akhlak dan amalan semakin berkurangan.. No, no, no, tidak boleh begitu.. Ladies mesti berusaha kepada kebaikan.. "Semakin hari, semakin baik" *sambil angkat tangan cara Ultraman,,childish plak..huhu 


3-Beriman
I tau sukar untuk kita cari lelaki yang beriman kerana kita pun bengkok lagi.. Jadi bila dah sedar diri tu, sama2 la teruna dan dara di sana untuk jaga agama kita.. I ny xpandai sangat bab2 ny, sebab I pun banyak sangat kurangnya.. So,, mari kita lihat perkara wajib ya.. Sebab yang inilah, sering dan ringan sangat dilupakan.. 
      -Solat lima waktu (bukan patuk ayam ye, sekurang2nya cuba untuk kusyuk + doa + zikir)
      -Puasa (tak tinggal n xde alasan sakit perut / penat kerja)
      -Dan seterusnya.... 
Luas definisi beriman ini, tak terungkap di mata manusia biasa.. Hanya disisi Allah sahaja.. Akhlak yang baik, sentiasa mengingat kan kita jangan lalai, sama2 membawa kepada kebaikan, tittotitoti...+ve attitude, n macam2 lagi.... 


4-Berwawasan
Khas untuk masa depan anak2 kita ye ladies.. huahua.. Kerana, bila pasangan ada hala tuju hidup maka xdela terumbang-ambing.. Ny bercinta bagai, tapi xtau hala tuju.. Ladies kan dilahirkan untuk berhias n menyenangkan hati suami, jadi jangan susah2 buat apa2, kau duduk je macam Queen gitu.. hahaha... Ikowkan hati nak je, tapi agak2 la, kalau kau dapat anak tauke buat duit xpe la kan.. So, sama2 kene ada wawasan.. Harga sekarang bukan murah lagi n xturun2 dah, naik je.. Nasib baik hujan turun je manjang.. Saling membantu ringan kan beban, mesra gitu.. 


Dan seterusnya...... semua tahu apa yang di inginkan.. cuma I senaraikan apa yang penting.. Bonus jika pasangan kacak (auuww!), beruang (berWang ye..hehe) n keterunan yang baik2.. Not smoking, jaga adab dengan bukan muhrim, xcakap2 benda kotor n bla9... Nak bagi tips lagi ke?? I rasa u all ladies ny lagi pakar.. huhu.. So, before I end this entry, I nak u enjoy this song n the lyric.. Love u all.... <3






p/s : Ingatkan diri jangan alpa cinta yang sebenar hanya pada Dia..   

3 comments:

  1. yeay! jihan pun da ade blog :D. upload gambar kat netherland bnyk2 k :)))

    ReplyDelete
  2. Yeah! nanti kite nak buat entry time kite g Belgium.. =)

    ReplyDelete