Pages

My Love

My Love

Monday, 24 October 2011

Memories that I Miss

Assalamualaikum..
Hey Ladies.. Ape cer? Cer cite, cer cite? Huhu.. At first, i like that word "cer cite" but then, i don't. Feeling like "hey dude, i don't want to hear your story actually, but to make me look like i'm concerned, cer cite sikit..." See?? Hahaha. So, don't trust if someone said that to you. *Kalau u all percaya, memang la lurus sangat.(-_-")

Cute and gorgeous Ladies out there, i miss the moments we have spend together, and if we don't have that opportunities yet, InsyaAllah, we will make it someday. Here, spending the times with friends are very different. Especially :

1 - No cinema or bowling
Yup, we don't spend time going there as well as useless because the movies all in Dutch. Plus, the cost is much2 higher which we prefer to do something else that incur less or no cost at all. Hihi. Looks like we "kede**t", but yeah, we are. We can do it later when we come back to Malaysia. So....what did we do are..... We cycled and enjoyed the stunning scenery that He has created, cooked and invited other people to come and taste "Gulai kuning", "Kurma", "Kari", "Rendang", "Nasi Himpit", "Kuah kacang" and much more especially  Malay cuisine and they love our cookies "Kuih Raya" and we teach them to use fingers when eating. Hihihi. Ala2, home stay. Plus, we save our money and spend on travel.

2 - Birthday Celebration
In Malaysia, we celebrate everywhere with cake and party, but in here, i'm surrounding with 4 guys and only 1 lady, so, we don't celebrate that kind of way because, they will prank you "kaw2!". After we went to eat somewhere in Halal Restaurant, and laughed like innocent, then once you step home to park your bike. Dush!! You are death. That "kaw2" = "kari basi + telur + susu masam + sampah sarap + kulit telur + left over". *Tidak ada belas kasihan. Habis la sipa punya birthday selepas ini. Memang i nak hentam giler2. HAHA Watchout!  

3 - Miss someone
As a witness of my friends' experiences, when they miss someone especially your gf / bf, they will go out and take some fresh air at 1.00 am ladies... Huuuu... Haru-biru other members caused we thought something bad had happened but after he came back, he said, "Rindu girlfriend je...." and we "What??!!" and went upstairs. (-__-!)  Sabar jela... Hey, really ladies, when we think it back, what can you do right if you miss someone too much? You can't even meet that person and for whole time you can just communicate through media. But my dear Ladies, that someone to miss should be  Allah, the Creator. Find your love with Him sayang, InsyaAllah, everything will be alright. Then, of course i miss my parents and my family and last night, this was my conversation with my dad :

Dik Yan comey : Ya! (Abuya in shortform), I can't call u for one week because i can't get line outside Holland.
Daddy : Ok, take care ya? Make sure everything is ready. Its cold right now. Wear your jumper and coat.
Dik Yan comey : Alright, don't worry. Eh, Buya please don't miss me ok?
Daddy : Not at all...
Dik Yan comey : ~~Speechless~~ *Sampai hati buat anakanda patah hati...... (with sad face still cute... hakahaktuih)  

P/s : Really miss u all. =)

Saturday, 22 October 2011

Sakit ke?

Assalamualaikum Ladies!

What are you doing this weekend especially its school holiday! Hoyeee! Hehehe.. For my friends that need to work, I wish all the best for you. Responsibility on yours and when payment out, your responsibility to treat me too. Hihihi. Hey, don't be stress, have some break. I heard Pizza Hut launched their Cheesy 7 right? Go and grab that. I'm stress yoo. I want it too, but for sure the meat is not properly slaughtered and maybe they put some wine or "pinky" animal inside. Huuu.... (-_-")

So, to compensate myself of not getting Cheesy 7, i will go for holiday to Sweden, Norway and Denmark for 7 days and 6 nights this Monday. Yeah, very equality. Cheesy 7 = 7 days trip. So, i won't be blogging for 1 week as well as not facebooking. I will miss u ladies. For sure.  

Here i want to mumble about myself, and please be patient. I need you ladies to hear what i've been through. *Heh, sound like big prob je u ni Jihan.. Hehe.. Okay, throw away your shyness Jihan because its very important. I'm not feeling well nowadays, i have high temperature inside, mmm...i mean that my breath is hot and not normal. I'm confuse either because the weather is cold or really i'm not well. So, i drink lots and lots of water till i need to go to the ladies lots and lots of times. As the result, the guys asking me "why always you i keep seeing came and out from the toilet??" Weee.... Fedulik kan mereka Jihan.

Then ladies, when i want to throw out, from my butt not throwing out that you vomit, alaa.... proper word like "long call / defecate" and harsh word "poop out / bust a shit". Now, you will really understand and want to vomit. =_=  its ok. Back to the problem, it comes out with blood. Its not that i'm having difficulty if not i know i get constipation, but because everyday i have long call and its veryy goodd yoo. However, that everyday long call comes out with blood. Thick blood and sometimes i'm freaking scared, cause i don't feel pain at all. Its been two months already since i'm in here (Netherlands) and Alhamdulillah i'm healthy. But this bloody shit tell me that i'm not healthy. =(  Ishishishkkk... ='(   Now, i stop eating chocolate too much (still a huge bite jugak la..) and eat fruits. I'm shy to go and see doctor. Dutch doctor? Huh, i'm scared the Dutch doctor will falling for me. Hahaha. Ok, serious, no. Seeing doctor is my last choice.

Being sick doesn't stop me from travelling. Come on Jihan, go for healthy! "Go jogging" and i said "Oh, its cold outside, i choose jogging inside". *And i look at my bed with a bright smile. =)

P/s : For umi and buya that read this entry, this is what i want to talk about through phone but it doesn't come out. Miss u. =(
P/ss : For abang, angah, bang chik n adik, aku tau korang gelak2 kan aku, okay, stop gelak! Serious sikit! =((



Wednesday, 19 October 2011

Fobia

Assalamualaikum..
Hey Ladies..

Temperature in Venlo during night around 5 - 9 degree Celsius.. Cold babe and it made me feel lazy to get up from my comfort bed cause i love to roll with my comforter like sushi... Weee... (-_-")  But yeah, "Yoo! wake up Jihan. Go and pray. Subuh." and another voice "Relax yoo! Sleep for 15 minutes more" and I said, "Shoohh you iblis!" Huhuhu... I exaggerate the story but that is my usual obligation for Subuh, and i know you too.. hihi

Hmm,,,yesterday gloomy morning, i woke up as usual.. On my first step out from my room, i heard "ZZzzziiitttT" sound. It made my nerves stand out dude. Because of that i slipped down the stairs and my butt bum bum with the edges of the stairs. I'm freaking afraid and i cannot scream. Luckily, i can break in the middle of stairs with my legs. *Nice butt, thanks. Tidak sia-sia i get weight. hihi.. Huh, such hurt. And the stairs just like Penang ferry's staircase, 45 degree.

I slowly came down and get my self ready for prayer. Before i went up stairs, i need to calm my self for about 10 minutes, caused i was shaking badly. Then, i just burst into Aliaa's room and hug her. She got so confused on me for acted that weird way. *Do i care?? huhu.. I told her everything and she with her husky voice (terkejut bangun tetiba kan?) calm me down.

Hmm,,,ladies. Please help me. I need to get rid of this fobia that i've told u in my previous entry Janji..

Can u imagine i slipped from up there till the middle??
Damn my butt hurt.. =(

Tuesday, 18 October 2011

To : My Senior, a present for you

Dear Malaysia,

I dedicate this lovely song to my senior on her wedding this weekend..
You know I can't make it and be there on your happiest day,
but,
with all the Doa and Pray,
InsyaAllah....
Barakah for you and your hubby..
For sure, you will look beautiful as a pricess sis..

From,
Netherlands..



P/s : Haish,,,semua orang nak kawen dah ni.. U bila lagi Jihan?? Heeee... 
       Mood gatal menjelma... (-_-")

Untuk Lelaki Hebat

Assalamualaikum...
Ladies,,,sebenarnya berapa ramai lah sangat lelaki hebat di luar sana yang tahu perasaan kita yang kiut-miut nih?? Jadi, hari ini, mari kita reveal perasaan kita pada mereka ya.. Mana-mana I terlepas pandang, U boleh tolong add kan okay?

So, firstly, lelaki hebat kena tahu gegirl yang nak didekati itu dah ada boyfriend ke belum.. Senang sangat nak tahu, usha je handphone dia, ada gambar bf ke x? tidak pun, jari nya, kot2 dah ada cincin, mak orang rupenya.. huhu.. haaa... yang susahnya, awek ni punya lah cun, tapi tak pernah nampak plak gambar yang mencurigakan... hakhak... jangan gusar jejaka di sana, tanya direct saja okay? sebab mostly gadis jelita tapi comot sikit ni xpandai menipu dalam perasaan.. ladies akan terkedu sikit kalau dapat soalan direct ni.. so, daripada situ, u dah boleh agak and baca air muka gegirl tersebut...
Terang tang-tang dah pakai ring..
Jangan kacau ok?
Nanti mata lebam.. Huhu

Secondly, dah tau dia single dan nak masuk jarum... Berbuat baik berpada-pada, buat jahat sikit-sikit sahaja.. Heee...... Betol,,,time camni la u boleh apply peribahasa tu, walaupun i dah tukar sikit... U kena buat baik dengan dia, kalau boleh ala2 caring gitu, macam u jaga anak kucing kat rumah.. Make sure dia makan, sihat ke tidak, simple things dude... Tapi,,,,,sayangkan anak tangan2 kan, sayangkan bini tinggal2 kan.. Jangan lah u care sangat sampai gegirl tu amik kesempatan dekat u.. Ladies kebanyakkan nya suka jejaka yang nakal2 sikit, macam sengal gitu, sebab nya benda2 gini lah yang akan buat dia laugh.. Terasa u ni kelakar, padahal tak pun.. Weee... (-_-")
Kembar ke ladies ni..??

Then, maintain your keROMANTIKan itu.... Kasi highlight di situ.. Hahaha... Gegirl sekalian memang meremang gak kalau tiap masa nak romantik manjang... Silap2, dia tukar nombor phone pasal geli dengan u.. Tapi, romantik di sini, adalah untuk sekali-sekala... Ada masa nya gitu.. U all jejaka ni kan kurang bercakap dan lebih kepada perbuatan to show that u care or love somebody.. So, with a rose (setangkai je maa...) u boleh kasi ladies cair tau.. Xpayah mahal2, ladies semua baik2 okay, bukan pisau cukur punya.. Kalau u nak bagi beg LV pun bolehhhhh..... Di hulurkan tangan untuk kami menerima... Hihihih....

Kalau ladies alah bunga bagilah benda lain ye..
Lastly, untuk lelaki hebat di luar sana, u kena tingkatkan ilmu u dengan agama... Sebab, dari situ, u akan sedar yang mana elok, yang mana tidak.. Sentiasa  remind ladies di sana untuk menutup aurat, jaga solat, dan sewaktu dengan nya.. Daripada situ jugak u akn selalu berdoa supaya ladies yang diciptakan untuk u itu, baik2 macam u jugak.. Sebab ladies di sini,,,,,semua nya baik2 belaka... Lagi bagus, u pinang sahaja ladies yang merangkap tulang rusuk u itu... InsyaAllah... =)
Ehemm2... 

P/s : Rakan2 disana ada nak tambah apa2?? Hehe...

Monday, 17 October 2011

Wish you were here

Lagu ni best.. Keep listening it... Weee... (-_-)




Janji

Awak...
Saya tunggu awak...
Awak janji nak datang pada saya..
Saya tunggu awak melamar saya..


Awak...
Saya tahu awak tak akan mungkir janji..


Sorry i koyak gambar u..
Nanti i selotape balik eh?? hehe


Amacam?? I boleh buat novel x?? hahaha.... Ladies,,,,untuk contoh di atas, I nasihatkan jangan tunggu ye.. Sebab memang that guy tidak berguna, tak pun dalam bahasa lembut u layak better guy.. Ada paham?? hahaha.. I sebenarnya nak cakap pasal janji..

Janji yang manusia buat ini,,,hmmmmm,,,,banyak yang mungkir janji tau.. Tapi,,,,,yang bukan manusia, akan tuntut janji tu.. Yes,,,u pernah tengok filem Damping Malam, di mana u bela PenDamping untuk menjaga keturunan u.. Lain tau daripada saka, sebab u ada perjanjian dengan makhluk tersebut.. Ala2, maghrib n malam macam tu, datang la ia.. PenDamping ni kalau u mungkir janji, dia akan tuntut, dan kalau u ignore jugak, dia akan kacau ahli keluarga u yang lain.. Kalau xsempat buang or bertaubat, one of ur family members' life akan melayang... Serammmm maaa.....

I tengok cite ny sampai gelongsor dari katil sebab terkezottt makk...! Hahaha... Plus, I memang penakut.. kihkih.. =D
Realistik sikit cite ny..
Tu yang terngiang-ngiang..

Okay, pasal Aliaa n the two tough guys yang i cite pergi cycled 80 kilometre tu, memang i nak bunuh mereka semua.. I bukan main risau okay? Cinabeng betolll!!... Macam ny cerita dia,,,malam tu, I text Aliaa sebab nak tanya dia dah sampai belum.. Dia cakap dah sampai, dah dinner n selamat walafiat.. I pun lega n baru rasa lapar n nak turun g masak.. On my way turun, jumpa la bilik Mirul dulu:

Budak kiut : Mirul, jomla makan kat bawah... Teman aku makan sekali.. (malam kan time tu, cuak gak i makan sorang2)
Mirul : Alaaa.... Pergi la masak dulu.. nanti aku turun teman..
Budak kiut : Hmmm..yela... (dengan muka comell sangat.. hakhakhaktuii!)

I pun teruskan perjalanan, sampai tingkat bawah sekali, i terserempak ngan atman.. Dia baru keluar bilik.. Macam tau2 je dengar suara i agak nya... Macam biasa ayat i....

Budak kiut : Atman,,,dah makan lum?
Atman : Dinner ke?
Budak kiut : Ha'ah... (padahal pukul 11.00 malam dah)
Atman : Kenyang lagi.. Kau nak masak ke?
Budak kiut : Hmm,,,yela kowt.. jomla teman aku masak...
Atman : Pergila dulu, nanti aku turun.. Aku nak lepak bilik mirul jap...
Budak kiu : Hmmm,,,,yela.. Same je cam mirul.. (dengan muka comel lagi... kahkahkah!)

I nak masak spaghetti je.. Tengah rebus air n gorang daging.. Telur je belum sediakan lagi.. Telur kena amik kat belakang dapur.. I pun pulas tombol pintu.. I nampak bayang2 besar giler kat cermin n mengilai..... I menjerittt.... AAAAaaaaAAAA!!!! Menggigil lutut i, sampai terjelepok kat lantai.. Tercabut kejap jantung i, n masuk balik.... Huh! Menangis i... Giler i terkejot.. Naz, Aliaa n Fifi rupanya... Syaithonn betoll!!

Patotla i baca ayat kursi pun xsedap hati jugak, rupa nya manusia.. Manalah nak terbakar kan?? Aiyooo...
I teros lompat kat Aliaa n blasah die... Nak blasah Naz, Fifi, Atman n Mirul jugak sebab pakat kenakan i.. Tapi,,,,i takot, i plak yang kena blasah.. hakhakhak....

Hmm... Geram tol i..
Macam nak tolak diorang dalam air je.. Huhu

P/s : I fobia masuk dapur malam2 sekarang.. Tapi, kena ingat, Tuhan akan hantar malaikat sebagai pelindung.. Cuma jangan lupa Dia.. Okay??  (=D)


Saturday, 15 October 2011

Untitled

Sahabat....
Have a safe journey ya?
Come back with present, eh no, i mean with your bright smile..
It is Maghrib right now..
And you are still struggling cycle to Maastricht..
Text me please as soon as you arrived there..

Yes, I called you sahabat..
And I'm so sorry cause I don't accompany you there..
My bike is so duper super buruk + berkarat + cinonet just like the owner.. (-_-")

Sahabat in Malaysia..
Please pray to our sahabat in here ya?
Okay, need to pray now..
I'll pray for you (Aliaa Mohamed Aris) and to the two guys..
Can't wait to meet you..


P/s : They cycle for 80kilometre and they are very tough.. Huhu.. =)

Wednesday, 12 October 2011

Rindu

Awak,
Saya rindu awak..
Awak rindu tak dekat saya?
Awak,,,betol saya rindu awak..
Awak jawab la..


Awak,
Saya merayu-rayu dekat awak..
Terimalah saya balik..
Saya akan ubah sikap saya..
Kita sama-sama layari bahtera rumah tangga eh?


Awak,
Awak cakap saya cantik..
Awak cakap saya comel macam anak patung..
Tapi kenapa awak senyap je..


Awak.....
Awak jangan pergi..
Awak.... Saya sayang awak sangat...
Kita rasa nak mati bila awak tinggal kan kita...


Awak.......


Assalamualaikum Ladies...
Ladies kenal apa itu rindu?? Eh, mestilah kan? Bila kita rindu, makan pun xlalu, mandi pun busuk lagi, tidur pun termimpi-mimpi, semua benda kita buat mesti xjadi.. Bukak facebook pun xbest, bukak blog pun xbest, bukak you tube pun xbest.. Sebab rasa rindu sangat..

Atas tu, lakonan semula bila seorang gf rindu pada bf dia.. Siap rasa nak mati lagi sebab rindu.. Ladies yang disayangi,,,betol ke kita kenal erti rindu? Pada siapa kita rindu tu? Sayang, xrindu ke ladies pada Maha Pencipta? Sabar tau Dia melayan kerenah kita.. Tapi pernah tak hati ni rindu pada Dia sampai macam tu sekali?? Cuba pikir balik..

Oh ya ladies semua, pergi lah cari cinta Dia, rindu lah pada Dia, InsyaAllah, semuanya okay.. Dah berapa lama xbaca Quran pulak ni? Berhabuk je ditinggalkan.. Lepas solat, pergi baca Quran ya.. Tau kan, Quran itulah yang akan menerangi hidup kita? Jadi.....Muhasabah diri, tujuan kita hidup hanya untukNya.. Dah2, jangan lupa entry saya dalam La Tahzan..


P/s : Saya rindu masakan ummi la.. Tu la Jihan, lain kali belajar lah memasak ye.. (-_-")



Tuesday, 11 October 2011

BerBASIKAL

Assalamualaikum..
Hey Ladies.. Wa baru lepas balik dari berbasikal sejauh 40 kilometer.. So, entry ny kite rock sikit kasi feeling macam mana jadi rider.. Ala2 naik motor besar macam Harley Davidson padahal kau naik basikal je Jihan.. Hehehe.. Fedulik la.. Tapi memang best n syok habis naik basikal kat sini.. Sebab nya :

1 - Rider comel cam wa ade jalan sendiri :
Direct kan sub-title di atas.. Hahaha.. Betol,,,kat sini, jalan untuk rider kaler merah, macam kaler batu bata tu.. Pastu die ade tempek gambar basikal kat jalan tu.. Even lu pergi kampung ke, bandar ke, bulatan ke, traffic light ke, setiap jalan la senang cite, mesti ade jalan rider sendiri.. Pastu jalan rider ny terbahagi kepada dua la.. Lane kanan n lane kiri.. Lu nak rempit pun boley jugak, kereta xkacau, bestkan..? Tapi x thrill la plak.. Haha.. Eh, bahaya3! Kat sini pun boley accident gak rider ngan rider.. Silap2 masuk icu tau.. Huhu..
Nampak x gambar basikal yang tertempek tu?? huhu


2 - Signboard :
Untuk pengetahuan lu, jalan rider punye signboard xde WORDS pasal dah transform kepada NOMBOR.. Mesti lu xpaham kan? Macam ny, contohnya kalau lu nak pergi ke tempat yang diidam2kan, lu usha kat peta nama tempat tu dulu.. Peta khas untuk rider tau.. Okay, dah usha nama tempat tu, contoh nama Venlo, so lu tengok nombor ke Venlo 25, 9, 90.. Bile lu berbasikal, first sekali lu akan jumpe jalan 25, lepas tu lu masuk jalan nombor 9, last sekali lu masuk jalan nombor 90.. Kat situ la lu jumpe tempat nama Venlo.. Amacam, ada paham? Senang kan.. Kalau lu bijak, lu perasan nombor jalan yang wa susun tu, tarikh lahir wa.. hehehe.. Saje wa reveal kat lu.. Mintak hadiah.. Hahahaha... *Gelak syaithon
Nasib jumpa yang ada words..



3 - View cun :
Alright ladies, nape wa cakap view die cun, pasal kalau lu nak ride basikal jauh2, xkan lu nak lalu highway kan? Kira lu tempah kubur namanya, kereta laju babe, besar2 plak tu.. Lu akan lalu ladang, tepi sungai, kebun, jumpa kuda, kuda padi, lembu, kambing n paling syokkk lu naik atas ferri kalau lu nak sebarang sungai.. Ada la bayar sikit, tapi murah je.. So,,,,bile lu naik ferri tu, ada macam feeling dalam drama Authum in my Heart la.. Haha.. Kalau lu nak plan baik punya, lu akan jumpa castle lama2, lu boley bagi kuda makan, or nasib lu paling baik, lu jumpe lembu buang air besar.. Kahkahkah... Nasib baik binatang.. (-_-")
Wa seberang sungai macam ni la..


4 - Signal :
Mesti lu pelik nape wa cakap signal.. Ade ke plak basikal pakai signal.. Haha.. Eh, lu ingat wa main2 ke? Sini pakai signal guna tangan weyh.. Kalau lu nak masok simpang xpakai signal tangan, memang kena hon tau.. Hon sini bunyi, "Ring,,,Ring,,,Ring,,,", pasal hon guna loceng je.. Haha.. Ade member wa lupe nak wat signal, accident tau ngan rider lain.. Ish3,,,,peak hour la kata kan.. Busy je jalan rider ny.. Then, malam2 lu wajib bukak lampu basikal.. Depan belakang tau, kalau x, lu kena saman.. Sia2 terbang 30euro = rm150..
Make sure xberbau.. Huhu


5 - Dihormati :
Yes babeyh.. Memang dihormati rider kat sini.. Silap2 lu selisih dengan Gabenor or Datuk Bandar dia.. Xpun, lu nampak orang pakai coat jadi rider.. Basikal kat sini plak, lagi old school, lagi mahal.. Kalau lu pakai basikal mountain bike, agak kena gelak la.. Pasal apa? Pasal sini jalan flat, so useless lu pakai basikal gear2, sebab tu price basikal mountain bike more cheaper.. Lu akan amat dihormati bile korang tersalah or tersasar jalan, semua kereta akan stop untuk bagi korang laluan or tolong korang.. Kalau kat tempat lain, memang lu kena lenyek jela.. T_____T
Datuk! Sengih lebar nampak?? Hakhak..

P/s : Harap2 balik Malaysia ny xsalah masuk lane sebab sini kan Left Driver... (-_-")

Sunday, 9 October 2011

La Tahzan..

Assalamualaikum..
Hey ladies.. Ape macam? Ada sihat? Makin berisi? Maksud saya bukan mengandung, makin berisi yang saya maksudkan ialah, makin gemok + chubby + sihattt!! Ye, sihat tau.. Okay, baiklah, berisi dengan sihat amat tidak sesuai.. Apa punya bahasa la Jihan.. T_____T

Hari ny, tajuk cam lemah gemalai sikit,, so saya pun nak lemah gemalai jugak.. Ahakz! Nak pujuk2 orang mesti lembut2 kan.. Mana ley tengking2, "Woi! Kau jangan sedey bley x? Kau bagi aku sedey gak..Pening pale paham x?!" Hmmm,,,kalau orang cakap macam tu kat saya time saya sedey, macam nak makan tapak kaki je.. Ade ke patot, kite nak feeling cket, dapat tengking2 an?? Well,,,,ladies for sure xmacam tu.. Sebab uolls sume lemah lembut an?? Good... =)

Hari ini saya nak berkongsi sikit beberapa doa untuk merawat hati supaya "La Tahzan" = jangan bersedih.. Kenapa ye hati perempuan cepat sedih dan kadang2 xtau apa yang nak disedihkan.. Tetibe je rasa lonely + kosong je hati tu.. Padahal, ada je tempat nak mengadu macam bff or bf kan? Tapi kenapa dah mengadu pun rasa sama je..?? Hmm.... Cuba pikir balik ladies yang di sayangi.. Mungkin kita xmengadu pada tempat yang sepatotnya.. Kita lupa, Dia lah tempat kita segala2 nya..

Jadi.... First and foremost, kita mintak ampun dulu padaNya kerana telah melupakan Dia.. Sebab apabila kita sedih, orang pertama yang kita cari bukan Pencipta kita tapi manusia biasa.. Macam2 nikmat yang telah diberi tapi kita lupa nak cari Dia.. Maksud saya, kita dah menangis bagai cerita dekat kawan2, pastu tertidur sebab sedey sangat.. Terlepas waktu solat plak, bangun2 sedey lagi.. Waktu solat lain, solatnya xsampai lima minit.. Cepat je, sambung sedey lagi.. Dengar lagu sedey2 sehari suntuk n lupa pada Dia.. Sabar kan Allah dengan hambaNya, tunggu je bila kita nak menghadapNya.. Okay, doanya :

"Ya Allah! Ampunilah dosaku dan kebodohanku, dan pekerjaanku yang melewati batas, dan hal-hal yang Engkau lebih mengetahui daripada aku"

Dah memohon keampunan dari Nya, sekarang, bacalah doa supaya diberi kebahagiaan dunia akhirat.. Penuhkan hati kita dengan kasih sayang daripada Nya.. Supaya xrasa sunyi, dan xpenuh dengan bisikan syaitan.. Macam mana nak bagi Allah sayang pada kita?? Senang aje, buat perkara yang Dia suruh dan tinggalkan perkara yang dilarang.. Saya rasa bab2 ny dah banyak kali didengar n macam biasa masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.. (-___-") JANGAN ladies.. Cukup2 la tu.. Kita dah dewasa, n mula berubah tau.. Aurat (selalu dipandang ringan) + Solat penuh di AWAL waktu + Mulut yang selalu mengumpat or mengeluh + lain2 lagi.. Doa memohon kebahagiaan dunia akhirat :

"Ya Allah, Berikanlah kepada kami kebaikan di dunia dan di akhirat, dan lindungilah kami dari siksa neraka"

Okay, ini hanya doa yang ingin saya kongsi.. Ringkas sangat kan..? Supaya ladies senang ingat n tak lupa pada Dia.. Tapi,,,,,,lepas baca entry ny, janganlah tension bagai sampai xnak cakap or cerita pada orang lain , sebab manusia ny perlukan satu sama lain.. Walaupun kawan kita xboley buat ape2, n boley dengar je, tapi bebanan yang ditanggung sorang2 sebagai manusia biasa pun dah kurang kan? Apalah sangat hati kita yang kecil ini... Bak kata Tiz Zakiyah dalam Soffiya, "Hati yang kecil dapat menanggung pelbagai rasa; benci, dendam, marah, n bla2....." Ehh,,best kan drama tu?? Hehe... Thanx kat orang Malaysia sebab saya di sini dah tersangkut dengan drama tu.. Huahua... =D

Doa kan saya dapat suami yang soleh boley?
(Eh, apa melalut kau ni Jihan...???)
P/s : Kepada rakan-rakan saya yang sedang bersedih di luar sana, saya sudi mendengar luahan hati kamu tapi jangan lupa pada Dia ok? 
P/ss : Ummi saya demam kawan-kawan, Doakan kesihatan beliau ye? Sayang ladies semua... =) 

Friday, 7 October 2011

It was YOU

I saw u..
You was smiling.. I smile too..
You look skinny.. I wonder why.. Hmm,,maybe you are too busy and you skip your meals..
Your skin getting darker.. I wonder why.. Hmm,,your work need you to stay out mostly..
But....
I can see the happiness through your eyes.. I am happy too..
As I look at you....
Deeply, I miss you..
But....
That wouldn't change anything as I saw a ring at your finger..
It was raining heavily in Venlo, which is time for "Mustajab Doa"..
I prayed for the best for you and me..

Nak kawen nanti guna fresh tulip boley x?
Boley je Jihan.. Sediakan duit je..
~ End ~  (-_-")




Monday, 3 October 2011

Firdaus

Firdaus maksudnya nama syurga yang tertinggi.. Indah kan? Firdausi, firdausi. firdausi.... Rasa macam nak sebut je banyak kali.. Tempat yang di idam2kan, tapi mampu ke?? InsyaAllah, tengah struggle kan ladies? Bagos.. Sejuk hati..

Maaf lah, intro je tadi.. Hehe, I sebenarnya nak buat entry yang khas untuk adik bongsu I yang bernama Firdaus.. Adik, sekarang dekat Malaysia pukul 1.36 pm.. N when u wake up, u will face a huge examination in yourlife that is PMR.. Ikowtkan kak yan, xdela besar mana sebab kak yan dah lepas, so boley la kak yan nak berlagak ceket an?? Haha.. Xdela, kak yan paham perasaan camne, cuak n hape tah ag.. N the most worrying me is that u don't feel well.. My advises to you n all adik2 yang tengah amik PMR khususnya:

1 - Jaga Kesihatan
Jaga KESIHATAN, jelas sekali ya, n bukan BINA BADAN, cukup2 la masa pergi gim nak workout konon nak ade body untuk six pack la ape la sebab nak attract aweks.. Xde masa dah.. Silap2, sakit urat lah, tangan terkehel la, n macam2 ag perkara yang akan buat fokus korang jatuh.. So, makan benda yang berkhasiat (masih tak terlambat lagi n stop makan maggi), minum air banyak2 supaya dalaman badan tak panas as well as bagi oxygen lebey kat otak untuk pam ke seluruh badan n korang boley berfikir dengan bernas sekali, makan ikan (omega yang baik untuk otak) n go for a walk half and hour for refreshing yourself..

Sila minum air yang dah masak or mineral water..


2 - Buat banyak latihan
Berlatih bola n berlatih ragbi pun bagos jugak.. Tapi, agak2 la tengah PMR korang nak berlatih gak kan? Memang nak kena hentam la ngan mak ayah korang.. Berlatih di sini ialah buat banyak latihan untuk soalan2.. Sebab nya, kepada yang study last minute tu, korang dah xde masa nak baca sejarah yang ada 3 buku n tebal cam kamus oxford tu ya.. Kalau sempat pun, korang memang payah nak recall back, so,,,the easiest thing is do a lot of exercises.. By that way, korang akan cepat ingat lagipun, soalan2 ny selalunya repeat je balik, so don't worry, silap2 time jawab exam ley pejam mata sebab dah hafal jawapan.. hahaha.. bugjet sangat kan??
Buku Latihan, bukan buku catatan or journal okay??


3 - Rilex jawap soalan
Korang kan dah banyak sangat buat latihan sampai nak termuntah, so, jawab tu laju je, baca soalan pun cincai2 je, JANGAN ok?? sebab banyak mistake bila xpaham soalan betol2.. "baca dengan teliti" slalu sangat la jumpa ayat tu sebelum jawab soalan kan? so,,jangan buat dekk je, sebab nama pun exam, mesti la dia buat trick sikit bagi korang pusing2.. TAPI,,,,janganla, sampai tekun sangat.. Habis xsempat jawab soalan lain.. Sebab nya korang jawab soalan a, b, c, d, : 1 soalan = 15minit.. (-_-")  hmm,,memang xsempat lah adik ooi.. set your time okay?? masa itu emas..
Macam ny la suasana korang nanti..


4 - Teruskan hidup
Hahaha... sub-title nak trill je.. Eh, betul ape,,teruskan hidup.. Maksudnya lepas one paper, then korang nak check jawapan betol ke x.. Then, kalau salah, ase down n nak berhenti sekolah terus.. Ada ke patot?? Come on, adik2 kena ingat, nikmat Tuhan itu luas, berkat dan redha Dia berganda2.. Jadi, jangan lupa solat, berdoa, baca Quran, kalau rajin bacalah Yasiin selepas habis solat 5 waktu.. Jangan time exam je ingat, lepas exam je terus berPoyar2.. Memang la dapat habuk.. Jadikan amalan tau.. Kalau susah nak tidur sebab terkenang2kan jawapan yang tah hape2 tu, banyak2 berzikir sampai terlelap.. InsyaAllah, Dia akan bantu kita bila kita rasa blank ke ape nanti..
Orang lain atas kapal pun solat,
ni plak kita duduk rumah n semua benda dah mencukupi..


5 - Berterima Kasih
Ramai yang lupa nak say thank you to your teachers, parents n especially to Allah.. Bila, susah, mereka jugak lah yang dicari, tapi bila senang ramai yang lupa.. Cium ibubapa kita n cakap thanks for all.. Cukupla ayat tu je, akak tau korang malu nak lebey2, konon dah besar sangat kan.. Kat cikgu plak dari jauh jerit, "Cikgu Zaiton, thanks!" pas2 lari lintang pukang cam nampak hantu.. Tapi, xpe, walaupun macam tu je, sejuk hati mereka ny tau.. Sebab dalam hati diorang, "Bagosnya, xramai yang tahu berterima kasih".. See?? Xrugi pun.. Berkat lagi.. Dan nak2 ag pada Sang Pencipta, Dia lah yang memberi nikmat n rezeki.. So,,,don't u ever try to forget Allah.. Konon, happy sangat, pas2 nak celebrate kat KL n sampai lupa nak solat.. Banyak la kau punya alasan.. *garang plak akak ny..hahaha.. nak mengajar.. 
Korang nak cakap bahasa ape pun cakap la,
sebab nak cover macho sangat la kan? Cehh...




P/s: Doa kak yan untuk adik " Ya Allah, permudahkan lah segala urusan nya, bantu lah dia ketika menjawab soalan-soalan, Ya Allah, Engkaulah Maha Pemurah dan Maha Penyanyang, terangkan lah hati nya ketika berada dalam kesusahan, sihatkan lah tubuh badan nya, berikan lah dia kekuatan untuk menempuh dugaan2-Mu Ya Allah" Amiin....
P/ss: Untuk adik gemok ku, nanti entry lain eh... I love both of U..
P/sss: I miss u all.. Lots of love from Netherlands.. Hope I can be right by your side time korang tengah exam ny.. =I

Saturday, 1 October 2011

Speed Dating

Assalamualaikum...
Hey Ladies yang  berada di luar sana.. Pertama sekali sila ambil pen/pensil dan kertas kerana anda ada homework yang perli di buat.. Huahua.. Ini adalah soalan2 to find your "Perfect Partner".. Excited huh?? Me too... I dah buat dah n nak share ngan korang.. Sangat bez...

So, sila tick ( / ) or ( x ) or ape suka nak buat ye.. Terpulang,,sebab ny bukan masuk exam.. Hehe..
Okay mari kita mula:
My Perfect Partner  
                                      A. Very Important  B. Quite Important  C. Not important 
1 - similar age
2 - has plenty of money
3 - likes travelling 
     & adventures
4 - doesn't smoke
5 - dresses well
6 - is easy to talk
7 - is good-looking
8 - is well-educated
9 - is good fun
10 - is a hard work
11 - enjoys good food
12 - has same interest with me
13 - is romantic


Dah siap questionnaire di atas?? Sekarang anda sudah dapat melihat apa yang anda mahu?? Then, baru sedar.. "Laaa....camni ke laki / pompuan yang aku nak...?", kalau u all buat dengan member2, nanti jawapan diorang, "Eh, demand nye kau sampai no. 2 (manyak duit) sangat penting??" or u all akan sedar, "Eh, kalau i test kat orang yang i admire/my bf/my gf kan bez?" Now, seterusnya.... Barulah bermulanya korang punya speed dating.... Vrrroommmm... Mari kita tanya pasangan kita dan analisis adakah pasangan tersebut menepati tak dengan ciri2 yang kita nak di atas....??

1 - What do you do for work?  intro je, baru reveal sikit personality dia
2 - Where are you from?  ny background / keturunan / sape yg rasa penting untuk partner 
                                          dia
3 - What do you do for fun?  dia ny ulat buku ke outdoor person an
4 - Is religion important to you?  seems silly, tapi ramai yang lupa / abaikan
5 - Do you believe in first sight?  nak tau dia romantik ke x.. huahua
6 - What is your most treasured possession and why? eg : baju buruk tu, nape la 
                                                                                         letak dalam frame? 
7 - Which is your favorite music / band? share taste yg sama x?
8 - How do you spend your spare time? both of you love to do same things or bawa
                                                                 haluan masing2?
9 - You got six months to live, what will you do? personality dia reveal lagi..
10 - What makes you laugh / cry? korang tau la hati dia keras sponge ke, papan ke, batu ke?
11 - If your friends coming over, what would you cook? 
12 - What is your favorite sporting activity?
13 - What is your favorite genre movie? comedy/thriller/action


Okay, done with that.. The questions some look silly but some are serious, tapi korang please jangan lurus bendul sangat baca soalan2 di atas depan dia.. Nanti dia pikir, apelah pompuan ny, ada checklist plak.. Huahu,, Sape yang susah kunk?? Mesti ada trick okay.. N make sure it looks spontaneous.. Then you will find the truth.. Guna la trick ke ape kan? I'm sure ladies di sana sangat pandai berlakon n buat2 trick ny.. Huhu.. 


But ladies, u all kena ingat, kalau pasangan tersebut tidak menepati / sangat menepati ciri2 "Perfect Partner" anda, jangan terburu2, slow down.. Jangan dok excited sangat, wahh,,,dialah Prince haku selama ini......weeee... (Sambil terlompat2 sampai air di akuarium mencurah2 keluar) No, no.. Banyak lagi masa.. Tapi untuk yang nak kawen dah, memang anda tidak ada masa..! hahaha... 


Pehal lak kau ny jihan? dah suruh aku buat speed dating, nak suruh aku slow plak kan?? hehe.. Kerana I nak U ingat yang semua yang berlaku adalah ketentuan Dia (Allah yang Maha Esa).. Let say, U dah feeling giler jumpa yang di idamkan tu, then tiba2 hancuss di tengah jalan, apa yang u rasa? mesti termenung cam orang giler, apa yang xkena dalam hubungan aku n dia eh?? nape ley putus?? Haaa.....kan dah susah.. So, jangan alpa, ingat x doa yang I penah share ngan U kat post Marka ?? Jangan lupa ye.. 


Tak pun, partner yang U xshuke shangat tu la tetibe jadi jodoh U.. Camno plak an?? Hahaha... Well, speed dating di atas adalah membantu U untuk lihat siapakah pasangan kita dengan cepat.. Kot2 la U all ny busy tahap giler sampai xde masa kan... So, yang di atas tadi akan sangat membantu U.. Alaaa..... Test je kat kawan2 baik u.. Bez ape, tah2 "Eh, apehal Dolah (nama yang i random amik) ciri2 partner yang aku nak?? Ade jodoh ny..Haha" See?? 
Sedih kan kalau macam ny?
Jadi jangan lupa jaga hati n adab..


Bahagia n diredhai.. =)

p/s : Ladies jangan lupa menuju ke arah kebaikan okay? Kita pun mesti nak jadi Perfect Partner untuk pasangan kita.. =)  Partner untuk Audit firm pun boley gak.. (-_-")